Ağız Kokusu (Halitosis)
Zaman zaman hastalarımızın yaşadığı bir problem olan ağız kokusu büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Nüfusun önemli bir kısmının bir döneminde kronik ağız kokusu geçirdiği tahmin edilmektedir.
Ağız Kokusuna Sebep Olan Problemler
- Kötü ağız hijyeni: düzgün diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerde, ağızda çok sayıda aktif çürük olan, uygun olmayan, kırık ve çok sayıda dolgusu veya kuron köprüsü olan hastalarda ağız kokusuna rastlanır.
- Diş eti hastalığı: ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı yada sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olurlar.
- Bazı gıdalar: soğan, sarımsak ve yumurta gibi belirli gıdalar, tütün ve alkol ürünleri tükettikten sonra belirgin bir şekilde ağız kokusu ortaya çıkmaktadır.
- Ağız kuruluğu: bazı ilaçların kullanımı ve uzun bir uyku esnasında tükürük salgısında azalma meydana gelmektedir ve buna bağlı kötü bir ağız kokusu ortaya çıkar.
- Sistemik problemler: tonsillit, akciğer iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı (aseton kokusu), mide bağırsak hastalıkları, böbrek yetmezliği, karaciğer ve metabolizma bozuklukları kötü ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Ağız kokusunu nasıl önleyebiliriz?
Ağız kokusuna sebep olan problem teşhis edilmeli ve sebebe yönelik tedavisi uygulanmalıdır. Ağız kokusuna neden olan gıdalardan kaçınmaya ek olarak, aşağıdaki yöntemlerle ağız kokusunu azaltabilirsiniz:
- Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişlerinizi günde en az iki defa fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak.
- Dilinizi fırçalamak da ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur. Dil çok girintili yapısı sebebiyle bakterilerin rahat bir şekilde yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir. Eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcıları size çok yardımcı olacaklardır.
- Her gece protezleri çıkarmak, temizlemek ve sabah tekrar takmak. Ayrıca her öğünden sonra hem ağızda kalan dişler hem de protezler fırçayla temizlenmelidir.
- Diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek.
- Fırçalama ve diş ipi ile giderilemeyen sürekli ağız kokusu probleminiz varsa, kapsamlı bir diş muayenesi için diş hekiminizi ziyaret edin, çünkü daha ciddi bir probleminiz olabilir. Diş hekiminiz size, kötü ağız kokusuna neden olabilecek diş eti hastalığı, ağız kuruluğu veya fazla plak birikimi olup olmadığını söyleyebilir.
- Ağızdaki tüm diş çürükleri, kırık dolgu veya kurun köprü var ise tedavi edilmelidir. Diş eti hastalığına bağlı tüm patolojik cepler ve diş taşları elimine edilmelidir.
- Ağızda yarı gömülü yirmi yaş dişleri cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Eğer sabah kalktığınızda kötü ağız kokusundan şikâyet ediyorsanız, bunun nedeni uyku esnasında tükürük salgısının azalması, asitlerin ve besin kalıntılarının ağızda çürümesidir. Mutlaka yatmadan önce ve sabah kalkınca dişlerinizi ve dilinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı öneriyoruz.